SORU - CEVAP

9.Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri kapsamında düzenlenen Öze Dönüş temalı yarışma hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını aşağıda yer alan soru-cevap alanında bulabilirsiniz.
SORU 1: Yarışma için 2021 bahar dönemi öğrenci kaydı istenmekte. Öğrenciliği devam eden, kayıtlı olan fakat bahar döneminde ders almadığı için öğrencilik durumu pasif olan öğrenciler yarışmaya katılabilirler mi?
CEVAP 1: Yarışma şartnamesinin 5.7 maddesinde belirtildiği üzere "Ekip üyelerinin, öğrencilik durumlarını, bağlı bulundukları yüksek öğrenim kurumundan alacakları belge ile kanıtlamaları gerekmektedir. Katılımcının 2021 Bahar Dönemi’nde öğrenci olduğunu belge ile göstermesi gerekmektedir. Bu şartları sağlayan mezun öğrenciler yarışmaya katılabilir.” Belirtilen dönemde ya da halen öğrenci olduğunuzu ibraz etmeniz durumunda yarışmaya katılabilirsiniz. Bu kapsamda pandemi süreciyle bazı üniversitelerin akademik takvimlerinde değişiklik olduğundan dolayı, 1 Ağustos 2021 öncesine kadar mezun olan herkes yarışmaya katılabilir.
SORU 2: Ekip temsilcisi mimarlık bölümü öğrencisi ve ekibin diğer üyesi bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak yarışmaya başvurabilir miyiz?
CEVAP 2: Evet.
SORU 3: Tasarladığımız seramik karo adedi için bir sınırlama var mıdır?
CEVAP 3: Bir seri olarak tasarlanmış karolarda sayı kısıtlaması yoktur.
SORU 4: Psikoloji öğrencisiyim, tasarım veya mimarlık öğrencisi olmasam da katılabilir miyim?
CEVAP 4: Yarışma şartnamesinin 5.4 bölümünde belirtildiği üzere ekip temsilcisi, Türkiye ve KKTC’deki üniversitelerin tasarım bölümlerine bağlı, mimarlık, güzel sanatlar, görsel sanatlar ve görsel iletişim tasarımı, sanat ve tasarım ile mühendislik fakültelerine bağlı mimarlık ve tasarım disiplinlerini kapsayan bölümlerinde öğrenim gören ön lisans, lisans ve lisansüstü (yüksek lisans, sanatta yeterlik ve doktora) öğrencileri olabilir. Diğer tüm disiplinlerden öğrenciler, yukarıdaki şartları sağlayan ekip temsilcisinin olduğu ekiplerin üyesi olarak ile yarışmaya katılabilir.
SORU 5: Tasarımlarımızı sadece dijital ortamda yapabilir miyiz yoksa seramiğe dökmemiz yani hayata geçirmemiz gerekiyor mu ?
CEVAP 5: Tasarımlarınızı manuel ya da dijital çizim tekniklerinden dilediğinizi kullanarak yapabilirsiniz. Katılımcılardan herhangi bir 3 boyutlu fiziksel bir model çalışması beklenmemektedir.
SORU 6: Doktora öğrencisiyim. Bu nedenle kaçıncı senem olduğunu mu yazmalıyım? Covid 19 salgınını da göz önünde bulundurarak, öğrenci belgesini e-devletten alabilir miyim?
CEVAP 6: Doktora öğrencisi olduğunuzu yazarak sene belirtebilirsiniz. Evet, e-devletten belgenizi de alabilirsiniz.
SORU 7: 10 yılı aşkındır tasarımcı olarak çalışıyorum. Öğrenimimi makine teknikerliği ve işletme fakültesi olarak tamamladım. Yarışmaya katılma şartlarından bölüm kısıtlamasına takılıyorum. Katılmam mümkün değil mi bu durumda?
CEVAP 7: Bkz. CEVAP 1
SORU 8: Yarışma şartnamesinde 'Yarışmaya Katılım Koşulları' bölümünün 5.9. maddesi; 'Her ekip yarışmaya en çok 3 (üç) proje önerisi ile katılabilir' ifadesini içermektedir. Bu durum bireysel olarak katılmak isteyen öğrenciler için de geçerli mi?
CEVAP 8: Bireysel olarak da 3 projeyle katılabilirsiniz.
SORU 9: Bireysel olarak birden fazla proje önerisi ile katılabiliyorsak, web sitenizden edinmiş olduğumuz rumuzu her projede de kullanmalı mıyız? Yoksa almış olduğumuz rumuz sadece bir proje için mi geçerlidir?
CEVAP 9: Sistem tarafından size atanan rumuz tüm projeleriniz için geçerli olacak. Jüri seçimi hazırlık sürecinde raportörlük olarak her bir projenize ayrı olarak raportör numarası verilecektir.
SORU 10: İki kişilik bir ekip olarak başvuracağız. Proje yüklerken ekip arkadaşımın da rumuzu soruluyor, yazabilmemiz için onun da kayıt olması mı gerekli?
CEVAP 10: Evet. Yarışmaya katılacak her tasarımcının kayıt olması gerekmektedir.
SORU 11: Meslek yüksek okulu Moda tasarım bölümü öğrencisi olarak yarışmaya katılım sağlayabilme hakkım var mıdır acaba?
CEVAP 11: Yarışma şartnamesinin 5.4 maddesindeki hususlarda belirtildiği üzere "Moda Tasarımı” bölümü tasarım disiplini altında değerlendirilen bir bölüm olduğundan yarışmaya katılabilirsiniz.
SORU 12: Duvarın boyutlarını tamamen biz belirleyebiliyor muyuz?
CEVAP 12: Karo tasarımı haricinde kurgulayacağınız mekanlarda herhangi bir boyut ve ölçek sınırı yoktur.
SORU 13: Yarışma sitesinde, proje yüklemeleri alanından projelerimizi ve kimlik bilgilerimizi (kimlik fotokopisi, öğrenci belgesi vs...) yükleyeceğimizi söylemiştiniz. Paftaları ayrı dosyada, kimlik bilgilerini ayrı dosyada mı göndermeliyiz?
CEVAP 13: Web sitesinde proje yükleme tarihinden itibaren ilgili alanlar net olarak belirtilmiş olup, istenen belgeleri -paftalarınız dahil olmak üzere- ilgili alanlara yüklemeniz gerekmektedir.
SORU 14: 3.paftada tasarımımızı yerleştireceğimiz mekanı sizin belirlediğiniz belli mekanlara göre mi yapacağız? Ya da tümüyle bize ait herhangi bir mekan seçip bu mekana uygun şekilde mi yerleştireceğiz?
CEVAP 14: 3. Paftada kullanılacak mekan tasarımcı tarafından seçilmektedir, herhangi bir kısıtlama yoktur.
SORU 15: Mimari restorasyon ön lisans bölümü yarışmaya katılabilir mi?
CEVAP 15: Evet. Bkz. Şartname madde 5.4
SORU 16: Yarışmaya 2 kişi katılmak istiyoruz. Bir kişi mimarlık yüksek lisans öğrencisi, diğer kişi ise 2019 mimarlık lisans mezunu. Yeni mezun kişilerde ekip içerisinde yer alabilir mi?
CEVAP 16: Yarışma katılımcılarının 2021 Bahar döneminde öğrenci olmaları gerekmektedir. Bu nedenle 2019 mezunu kişilerin yarışmaya katılması mümkün değildir.
SORU 17: Yurtbay seramik yarışması için hazırlayacağımız paftaların üzerine sistem üzerinden otomatik verilen rumuzları pafta üzerine yazmalı mıyız? Eğer paftanın üzerine yazarsak paftanın hangi köşesine yazmamız gereklidir?
CEVAP 17: Proje görsel ve dokümanlarının üzerinde kesinlikle isim ya da kimliği ifşa edecek bilgiler yazılmamalıdır.
SORU 18: E-devlet üzerinden alınan öğrenci belgesi geçerli midir?
CEVAP 18: Evet.
SORU 19: Farklı üniversitelerden kişiler aynı ekipte bulunabilir mi?
CEVAP 19: Evet.
SORU 20: Tasarım da önceki senelerde ki gibi minimalist tarzı mı uygulamamız lazım?
CEVAP 20: Tasarımlarda bir sınırlama yoktur, tasarım yaklaşımı katılımcıların inisiyatifindedir.
SORU 21: Yarışmaya yeni mezunlar olan kişilerde katılabilirmiş fakat mezun olduğumuza dair belgeyi mi gönderiyoruz yoksa e-devletten daha önce almış olduğumuz öğrenci belgesini mi?
CEVAP 21: Ekip üyelerinin, öğrencilik durumlarını, bağlı bulundukları yüksek öğrenim kurumundan alacakları belge ile kanıtlamaları gerekmektedir. Katılımcının 2021 Bahar Dönemi’nde öğrenci olduğunu kurumdan aldığı öğrenci belgesi, transkript, mezuniyet belgesi veya e-devletten aldığı belge ile göstermesi gerekmektedir. Bu şartları sağlayan mezun öğrenciler yarışmaya katılabilir.
SORU 22: Yaptığım iki tasarımı aynı rumuz kodu ile sistemde ilk tasarımı yüklediğim yere mi ekleyeceğim?
CEVAP 22: Evet, klasörlerinize rumuz-1 rumuz-2 olarak isim verip yükleme gerçekleştirebilirsiniz.
SORU 23: Yapacağımız tasarımları bilgisayar ortamında mı çizmeliyiz yoksa elle de çizmemiz yeterli olur mu?
CEVAP 23: Tasarımlarınızı manuel ya da dijital çizim tekniklerinden dilediğinizi kullanarak yapabilirsiniz.
SORU 24: Tasarım sürecinde seramik malzemenin kullanım alanı (ıslak hacim vs.) ile ilgili bir kural var mı?
CEVAP 24: Hayır. Seçilecek mekan tasarımcının inisiyatifindedir.
SORU 25: Tasarıma düşeyde veya yatayda çalışmak hususunda serbest davranabilir miyim?
CEVAP 25: Evet. Yatay ve düşey tasarım tasarımcının inisiyatifindedir.
SORU 26: Mimarlık bölümünden yeni mezun oldum. Halihazırda tasarım ile alakalı olmayan bir önlisans programında öğrenciyim. Yarışmaya tek başıma katılmak istiyorum. Mümkün müdür?
CEVAP 26: 2021 Bahar Dönemi'nde şartnamede belirtilen ilgili bölümlerde öğrencisiyseniz bireysel katılım sağlayabilirsiniz. Aksi halde ekip halinde, ekip üyesi olarak yarışmaya katılım sağlayabilirsiniz.
SORU 27: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisiyim. Lisansımı da aynı bölümde yaptım. Şartnamede yazılı olan mühendislik fakültesine bağlı ibaresi mühendislik bölümlerinin de kabul edileceği anlamına mı geliyor? Bu şartlarda yarışmaya katılım sa
CEVAP 27: Belirtmiş olduğunuz bölüm ile ekip olarak yarışmaya katılarak ekip üyesi olabilirsiniz, bireysel katılım sağlayamazsınız.
SORU 28: Şartnamede yer alan "tasarımcı belirtilen ebatlarda tasarımını hazırladıktan sonra tasarımın ilgili ölçülerdeki çizimini mutlaka göstermelidir" maddesi ne anlama gelmektedir? Açıklar mısınız?
CEVAP 28: Bu ibare, seçtiğiniz karo ebatlarındaki tasarımlarınızı modül olarak Şartname’nin 7.4 maddesinde belirtildiği gibi ilgili paftada göstermeniz gerektiğini belirtmektedir. Seçeceğiniz ölçüdeki tasarımınızı detaylı göstermeniz beklenmektedir.
SORU 29: İki kombin grubundan birini seçtikten sonra içlerinden en az 2 en çok 3 ebat seçilip tasarım yapılması isteniyor. Her bir ebat tasarımı farklı mı olacak, yoksa aynı tasarım bu ebatlara uygulanabilir mi olacak?
CEVAP 29: Seçilen karo ebatlarında uygulanacak tasarım ile ilgili inisiyatif yarışma katılımcılarına aittir. Bu konuda bir sınırlama yoktur.
SORU 30: 2021 Haziran'da Mimarlık lisanstan mezun oldum ve Şehir Bölge Planlama alanında yüksek lisans yapıyorum. Yarışmaya katılabilir miyim?
CEVAP 30: Evet, katılabilirsiniz.
SORU 31: Tasarım için herhangi bir program kısıtlaması vs. var mıdır? Ayrıca pafta formatları ve ebatlarını da öğrenebilmem mümkün müdür?
CEVAP 31: Tasarımlarınızı gerçekleştireceğiniz program konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Pafta ölçüleri ile detaylara Şartnamenin 7. maddesi olan “Yarışmacılardan İstenenler” bölümünden ulaşabilirsiniz.
SORU 32: Belirtilen ölçüleri dikkate alarak ama farklı malzeme ile düşünebilir miyiz? Malzeme geçirgen veya tasarlanmış bir sisteme monte şeklinde üretilebilir mi? Örneğin; oniks, geçirgen malzemeler...
CEVAP 32: Yarışma kapsamında “seramik karo” tasarımları değerlendirilmeye alınacaktır.
SORU 33: Yarışma için yapılan tasarımda kullanılan belli bir malzeme , teknik var mı ?(Resim için yağlı boya , karakalem, kolaj veya dijital tasarımlar, illüstrasyon, heykel için seramik, gibi)
CEVAP 33: Tasarımlarınızı manuel ya da dijital çizim tekniklerinden dilediğinizi kullanarak yapabilirsiniz. Katılımcılardan herhangi bir 3 boyutlu fiziksel bir model çalışması beklenmemektedir.
SORU 34: Şartnamede tasarımların en az 2 farklı ebatta yapılması gerektiği söylenmekte ancak önceki senelerin kazananların baktığımızda çoğunluğu tek boyuta göre tasarlanmış. Bilgi verebilirseniz çok seviniriz.
CEVAP 34: Yarışmacıların kombin ebat listelerinden birinin içinden en az 2, en çok 3 ebat ile tasarım yapması beklenmektedir. Yarışma kapsamında, tasarımlarınızda farklı ebatları bir arada nasıl kullandığınızı da değerlendirmeye alacaktır.