İstanbul'da yaşıyor, çiziyor, yapıyor ve hikayeler anlatıyor. İş birliği yapmaya, transdisipliner bir yaklaşımla farklı mekânsal ölçeklerde üretmeye açık bir pratiği vardır. Bireysel ve kolektif mimarlık araştırmaları ve bağlantılı üretimleri, feminist pedagoji ve analog, daha yavaş yapma pratikleriyle dayanışma içindedir. Disiplinler arası yaratıcı iş birlikleri ve paylaşım ortamları kurar.
Bilge Bal, lisans derecesini dört yıl boyunca ‘Yüksek Onur Öğrencisi’ olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Bölümü’nden fakülte ve bölüm ikincisi olarak (2008); yüksek lisans derecesini 100% başarı bursu (portfolyo) ile girdiği İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mimari Tasarım Programı’ndan enstitü birincisi olarak aldı (2010). “Çizgiyi Çekmek: Mimari Çizime Dair” isimli doktora çalışmasını İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Anabilim Dalı, Mimari Tasarım Doktora Programı’nda, Prof. Dr. Arzu Erdem danışmanlığında tamamladı (2023). 2013-2021 arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde tam zamanlı öğretim üyesi olarak birinci yıl tasarım stüdyosu ekibinde yer aldı ve doktora araştırmasına paralel deneysel bir pedagoji ile kurguladığı birinci yıl mimari çizim stüdyolarını koordine etti. 2021-2023 arasında İstanbul Kent Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü’nde davetli öğretim görevlisi olarak ‘Karşılaşmalar ve Başlangıçlar’ temalı ilk yılının akademik koordinatörlüğünü yaptı.
Mimarlık kültürüne katkı sağlayan 40 yaş altındaki genç yaratıcılardan biri olarak ‘GEMMS 2021, Genç Mimarlık Seçkisi ve Sergisi’ne seçildi ve seçkinin sergisine katıldı. 2018 yılında 16. Venedik Mimarlık Bienali’nin yan etkinliği, GAA davetiyle Marinaressa Gardens’ta sergilenecek projenin koordinasyon ekibinde yer aldı. Sanatçı İnci Eviner ile European Artistic Research Network (Helsinki, Haziran 2022), Curatorial Studies kapsamında “Cartography of Desire, Hasköy” isimli bir metin performansı gerçekleştirdi. Yine İnci Eviner liderliğinde, İstanbul Kent Konseyi/İBB ve KHAS Üniversitesi desteği ile 1-2-3 Temmuz 2022’de Hasköy Parkı’nda gerçekleşen katılımcı sanat projesi Ortak Eylem Aygıtı: Hasköy’ün araştırma grubu üyesi ve atölye yürütücülerinden biri oldu. Assos kazı ekibi üyesi olarak 2007’den beri arkeolojik kazı çalışmalarına katılıyor ve 2023’te Koç ANAMED’in Çevresel Arkeoloji Programı’nı tamamladı.
Araştırdığı konular üzerine ulusal ve uluslararası davetli sunuşları, jüri üyelikleri, sergi katılımı ve atölye yürütücülükleri bulunmaktadır. XXI, Mimarlık, METU JFA, Tasarım+Kuram gibi dergilerde çeşitli makaleleri yayınlandı. Muhafaza/Mimarlık (İstanbul: İletişim Yayınları, 2019) ve Continental Capitals: Paris, Berlin (İhsan Bilgin ile birlikte, İstanbul: İBÜ Yayınları, 2016) kitaplarının editörlüğünü yaptı. Arzu Mimarlığı: Mimarlığı Düşünmek ve Düşlemek (İstanbul: İletişim Yayınları, 2012) derlemesinin yazarları arasındadır.
Bilge Bal, 2022'den beri ‘Dirty Drawings’ Çarşamba Konuşmaları ve Atölye serisini uluslararası düzeyde tasarlıyor ve küratörlüğünü yapıyor. Eş zamanlı olarak İstanbul'da bir “Drawing Center/Çizim Merkezi” kurma çalışmalarını sürdürüyor ve Columbia Üniversitesi’nden Bryony Roberts’in öncülüğündeki ‘Feminist Spatial Practices’ grubunun bir üyesi olarak araştırmalarına devam ediyor. Aktörlerden biri olarak gördüğü çizim enstrümanlarını ve olağan kapasitelerini eleştirel bir biçimde irdelemek üzere 2017 yılından bu yana Manifold'da “Elin Araçları, Soyu Tükenen Çizim Enstrümanları” köşesini yazıyor.