Bizden Haberler

9. Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Yarışması 2.leri Köse ve Gürsoy:

9. Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Yarışması 2.leri Köse ve Gürsoy:

“Bu Yarışma Bizim için Keşif Dolu Bir Süreçti”

Yurtbay Seramik tarafından genç tasarımcıların desteklenmesi ve seramik sektörüne teşvik edilmesi amacı ile bu sene 10.su düzenlenen Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Yarışması’nda başvurular devam ediyor. Türkiye ve KKTC’deki genç tasarımcıların büyük ilgi gösterdiği yarışmada geçen sene 2.lik ödülünü kazanan Dican Deniz Köse ve Fatma Ece Gürsoy, kendi deneyimlerini paylaşarak genç tasarımcıları yarışmaya katılmaya teşvik ediyor.

 

Yurtbay Seramik tarafından genç tasarımcıların desteklenmesi amacı ile düzenlenen Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Yarışması’nın 10.su, “Boz Yap, Boz Yapma” teması ile düzenleniyor. “Dijitalleşen bir yolculuğun içinde, ölçüleri belli karolar kullanarak, kuralını kendin yazdığın bir oyun yaratabilir misin?” sorusunu sorarak tasarımcıları standardın ötesinde düşünmeye ve yaratmaya teşvik eden yarışmanın başvuru süreci devam ediyor.

 

Genç tasarımcıların yarışmaya katılmalarını teşvik etmek amacıyla 9. Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Yarışması’nda 2.lik ödülünü kazanan Dican Deniz Köse ve Fatma Ece Gürsoy ile gerçekleştirilen söyleşi, yarışmacı adaylarına yol gösteriyor. 

 

“Öze Dönüş” teması ile ‘pandemi sürecinin tüm insanlığı içsel yolculuklarında ve bireysel yaşamlarında nasıl etkilediği’ sorusuna yanıt arayan 9. Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri’nde edindikleri tecrübeleri paylaşan ODTÜ Mimarlık Bölümü dördüncü sınıf öğrencileri Köse ve Gürsoy; tasarımlarının çıkış hikayesini, proje sürecini ve amaçları doğrultusunda sundukları tasarımı yeni katılımcılar için paylaşıyor.

 

“Cevabını aradığımız bazı sorular oldu”

Tasarımlarına başlamadan önce “Öz nedir?”,“Doğa nedir?”, “Özün doğayla ilişkisi nedir?”,“İnsanın öze göre konumu nedir?” sorularının cevaplarını arayan Dican Deniz Köse ve Fatma Ece Gürsoy, çıkış noktalarının AlvinToffler’in ‘Şok’ kitabı olduğunu belirtiyor. Kitap hakkında ortak paydada buluştukları konunun “insanların başına gelen hızlı değişimleri içselleştirememesi” olduğunu belirten ikili, “insanın doğadan ve diğer süreçlerden, sistemlerden bağımsız bir elemanmış gibi bir yaklaşım ortaya koyma durumunu düşündüklerini” söylüyor ve böylece “insan yeşil çevreyle tekrar ilişki kurarsa, kendi özüne dönmüş olacak” fikrini benimsediklerini ifade ediyor. 

Öze dönme eğilimini insanın kendi doğasına ve içerisine dönmesi olarak ele aldıklarını belirten ikili; “İnsanı, insanın müdahale ettiği şeyleri çıkardım; geriye çiçek, böcek, okyanuslar, gezegenler kaldı” şeklinde düşünülmemesi gerektiğini belirterek, “Öz bunların hepsini kapsayan bir süreç. Öze dönme eğilimi sadece bu sorumluluğunu fark etmek, özünde olduğunu fark etmek. Kendimizi soyutlamayıp ‘hepimiz eşitiz’i anlamak aslında” diyor. 

 

“Özü bir bütün olarak ele aldık”

Yaptıkları tasarımda karolar arasında bir ilişki tanımlamayan ekip tasarım amaçlarını şöyle aktarıyorlar: “Birimlerin gelişi güzel dahi bir araya gelseler bile; figürlerin arkasından zeminin kapalı çerçeveler arasında hapsolmayıp, komşudan koşuya rahatça akabilmesi, gezebilmesi ve birimlerin her seferinde farklı kombinasyonlarla bir araya geldiğinde dahi anlamlı bir bütün oluşturmasıydı bizim amacımız. Bunu yaparken de kılı kırk yarmadan, olabilen en sade şekilde çözümlemeye çalıştık.”

“Özellikle karolar arasında bir ilişki tanımlamadık” diyen ekip, şöyle devam ediyor: “Burada yansıtmaya çalıştığımız şey, karoların tek başlarına ya da birlikte spesifik ilişkiler kurmaktan çok bir araya geldiklerindeki gücünü ve akışını, sürekliliğini okuyabilmekti. Bu da bizim bu süreçte özü bir bütün olarak, kapsayıcı bir eleman olarak ele alışımızın grafik yansımasıydı.”

 

“Değerli olan yarışma sürecinin kendisiydi”

Yarışmaların, öğrencilerin kendi potansiyellerini ve sınırlarını görmesi açısından büyük bir fırsat olduğunu belirten ikili, yarışmaya hazırlanırken keşif dolu bir süreç yaşadıklarını, böyle bir fırsatı ve ortamı sundukları için Yurtbay Seramik’e teşekkür ettiklerini sözlerine eklediler.

Son proje yükleme tarihinin 20 Ocak 2023 olduğu 10. Zeki Yurtbay Tasarım ödüllerine dair bütün detaylara www.dogadansanatasentasarla.com  yarışma adresinden ulaşılabilir.


Diğer Haberler