Bizden Haberler

Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Jüri Üyesi Prof. Dr. Ayşegül İzer: “Kimsenin Yapmadığı Bir Şeyi Nasıl Tasarlayacaklarını Görmek İstiyoruz”

Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Jüri Üyesi Prof. Dr. Ayşegül İzer: “Kimsenin Yapmadığı Bir Şeyi Nasıl Tasarlayacaklarını Görmek İstiyoruz”

 

Sektöründe yenilikçi fikirleri ve sürdürülebilir projeleriyle öne çıkan Yurtbay Seramik’in, bu sene onuncusunu düzenlediği Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri’nin teması “Boz Yap Boz Yapma” olarak belirlendi. Başvuruların ve proje yüklemelerinin devam ettiği öğrenci yarışmasında belirlenen tema kapsamında, “dijital bir evrenin içinde kuralını kendin yazdığın bir oyun kurabilir misin?” diye soruluyor. Genç tasarımcılara farklı deneyimler kazandıracak yarışmanın jüri üyelerinden MSGSÜ Grafik Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül İzer, yarışmaya katılmak isteyen gençlere tasarımlarını yaparken nasıl düşünmeleri gerektiğine dair bilgiler vererek, yarışmaya katılmaya teşvik ediyor.

 

“Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri, tasarımcılardan yeniden yaratmalarını bekliyor”

36 yıldır öğrencilerle birlikte çalışan Ayşegül İzer, sürekli bir devinim halinde yaşadığımız bu dünyada stabilliğin özellikle gençleri sıktığına dikkat çekerek: “İnternet çağının tüm olanaklarını gördüğümüz; çok katmanlı, çok ışıklı, çok hareketli, çok renkli, yazıların devamlı devinimde olduğu bir dünyada yaşamaya alıştık. Jüri üyeleri olarak biz de ‘öğrencilerimizin tasarımlarını değişik bir şekilde düzenleyebilecekleri bir formata oturtabilir miyiz?’ diye düşündük ve bir ‘puzzle’ etkisi yaratarak fikirlerimizi birleştirdik” diyerek yarışmanın temasının ortaya çıkış hikâyesini aktarıyor.

 

“Kimsenin yapmadığı bir şeyi nasıl tasarlayacaklarını görmek istiyoruz”

Yarışmanın, imkanların sınırlarını zorlamayı ve öğrencilerin kendilerini aşmaya çalışmalarını gerektiren, biraz da zor bir konusu olduğunu belirten İzer, şöyle konuşuyor: “Nerede zorluk varsa orada bir aşama vardır. Biz jüri üyeleri olarak çok heyecanlıyız; Zeki Bey’in dediği gibi: ‘Bende bir heyecan vardı o heyecanla her şeyi başardık’… Her zaman o heyecanı duyarak, yeniden yaratmayı, özgün olmayı, kimsenin yapmadığı bir şeyi nasıl tasarlayacaklarını görmek istiyoruz.”

 

Öğrencilerin tasarımlarını yaparken nasıl düşünmeleri gerektiğine yönelik de ipuçları veren Ayşegül İzer; “Günümüzün dili nedir? Kendisi nasıl bir ortamda bulunmak ister? Yapılan karonun bulunduğu yerde zaman geçirmeyi düşünür mü? Bunları da düşünerek iyi tasarımlar yapmaları lazım” diyor.

 

Yurtbay Seramik’in Gençlere Katkısı Çok Büyük

Prof. Dr. Ayşegül İzer, şöyle devam ediyor: “Yurtbay Seramik, gençlerle çalışmayı, dinamik olmayı kendilerine bir ilke olarak benimseyerek bu yarışmayı düzenliyor ve 10 yıldır sürdürüyor. Bir yarışmanın Türkiye’de bu kadar uzun süre devam etmesi çok değerli. İlla ki ödül kazanmaları gerekmiyor; bu sürecin içinde yer almak gençlere farklı deneyimler kazandıracak. Herkese başarılar diliyorum.”

 

Başvurular, www.dogadansanatasentasarla.com Üzerinden Devam Ediyor

Yurtbay Seramik, “Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri” ile seramik sektörüne ve eğitimine katkıda bulunmayı, yaratıcı fikirleri desteklemeyi, seramik sektöründe tasarımın önemini vurgulamayı, özgün ve üretilebilir tasarımları ortaya çıkarmayı amaçlıyor.

 

Birincinin 50.000 TL, ikincinin 40.000 TL, üçüncünün 30.000 TL ile ödüllendirileceği yarışmada, üç adet 10.000 TL’lik eşdeğer mansiyon ödülü de verilecek. 

 

10. Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri’ne ilişkin tüm bilgilere www.dogadansanatasentasarla.com internet sitesinden ulaşılabilir.

 


Diğer Haberler