Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Yarışması Jüri Üyesi Burçin Gürbüz, Genç Tasarımcılara Tavsiyelerini İletti
Yurtbay Seramik tarafından genç ve dinamik tasarımcıların desteklenmesi ve seramik sektörüne kazandırılması amacıyla düzenlenen Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Yarışması’nın 10.su için başvurular devam ediyor. Bu sene “Boz Yap, Boz Yapma” teması ile düzenlenecek yarışmanın jüri üyelerinden mimar Burçin Gürbüz, yarışmaya katılmak isteyen genç mimarlara tavsiyelerini ileterek yarışmaya katılmaya teşvik ediyor.
Yurtbay Seramik tarafından genç tasarımcıların desteklenmesi amacı ile düzenlenen Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Yarışması’nın 10.su, “Boz Yap, Boz Yapma” teması ile düzenleniyor. “Dijitalleşen bir yolculuğun içinde, ölçüleri belli karolar kullanarak, kuralını kendin yazdığın bir oyun yaratabilir misin?” sorusunu soran yarışmanın jüri üyelerinden mimar Burçin Gürbüz ile yapılan ve Yurtbay Seramik YouTube sayfasında yayınlanan söyleşide, yarışmada dikkat edilmesi gerekenler, yarışmanın önemi ve hikayesi konuşuluyor.
Modüler bir malzeme olan seramik tasarımına, oyun katıldı
Kendisini teknoloji sever ve yazılımla uğraşan bir mimar olarak nitelendiren ve bir süredir sanal mekânlar da tasarladığını belirten Burçin Gürbüz, bu senenin teması olan “Boz Yap, Boz Yapma”nın tasarımcıları özgürleştiren bir hikaye olduğunu belirtiyor. “Seramik, modüler bir malzeme ve istediğiniz şekle, formasyona getirebiliyorsunuz. Bunun içine oyun katarsak, bambaşka bir hayalle geleceğinizi düşündük. O yüzden ‘Boz Yap, Boz Yapma’ hikâyesi ile başladık. Dünya küçük puzzle parçalarından ibaret. Sizdeki puzzle parçaları ile kendi dünyanızı yaratmanızı bekliyoruz.” ifadelerini kullanan Gürbüz, genç tasarımcıları topraktan gelen geleneksel bir hikâyeyi, dijitalleştirmeye teşvik ediyor.
Özellikle genç tasarımcıları hedefledikleri belirten Gürbüz, “Bu tema topraktan gelen çok geleneksel bir doğumun biraz daha dijitalleşmiş, oyunlaşmış halini anlatıyor. Düşünsenize, çok uzun süreli bir şirket var ve sadece seramik, karo, bu tarz yapılarda bu tarz hikâyeler üretiyorlar. Biz de biraz da dinamikleştirip özellikle genç tasarımcıları içeri almaya çalışıyoruz ki farklı kültürlerde farklı topraktan gelen hikâyeyi yansıtalım.” cümleleri ile yarışmanın amacını özetliyor.
Bütün değil, olası bütünlerin bir parçasının tasarımı hedefleniyor
Genç tasarımcıların dikkat etmeleri gerekenin daha analitik bir düşünce yapısı ile ilerlemek olduğunu belirten Burçin Gürbüz, bütünün değil, parçaların tasarlanması gerektiğinin altını çiziyor: “Elimizde küçük modüller, legolar var. Bu legoların inşası da, dizaynı da bizde. Ama bu legolardan oluşacak yeni tasarımlar tamamıyla kullanıcının elinde. Sizin tasarlayacağınız şey bir bütün değil, olası bütünleri bir parçası. O yüzden dikkat etmeniz gereken biraz daha algoritmik bir düşünce yapısı, daha analitik bir hikâye ve dizaynı, tasarımı işin içine koyup harmanlayacağınız bir yapı.”
Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Yarışması’nın geleneksel hale gelmesinin ve 10 senedir düzenlenmesinin çok değerli olduğu vurgusunu yapan Gürbüz, her sene farklı konseptlerle ilerlenen yarışmanın “bir geleneği kırmış ve sürdürülebilir” bir yarışma olmasının da önemine değiniyor.
“Olmadı mı? Bozun, bir daha yapın!”
İçinde yaşadığımız çağda deneyimlemenin öneminden bahseden Gürbüz, genç tasarımcılara “olmadıysa tekrar yapın, tekrar bozun,” tavsiyesi veriyor: “Bizler aslında artık sahiplenmeye ihtiyaç duymayan bireyler olduk. Gidip bir şey satın almak yerine onu kiralamayı ve deneyimlemeyi tercih ediyoruz. Bir şeyi satın almak değil de, o bir şeyin parçası olmak. Yapboz hikayesi de, deneyimleyin, olmadı mı? Bozun, bir daha yapın! Ya da sizin istediğiniz bir şeyi, başkası farklı anlam çıkararak yapabilir, çünkü biz modüler parçalar dizayn ediyoruz.”
Yarışmaya 2023 Ocak ayına kadar başvuru yapılabiliyor
Yurtbay Şirketler Grubu Kurucusu Zeki Yurtbay tarafından “Gençler hayal etsinler, hayal çok güzel bir şeydir. Gerçekleştirilebilir olan hayaller kursunlar. Onları gerçekleştirmek için çalışsınlar. O hayaller gerçekleştikçe, daha da büyür.” ifadeleriyle temelleri atılan yarışma, Yurtbay Seramik’in en önemli sürdürülebilir sosyal sorumluluk projeleri arasında yer alıyor.
Bu sene 10.su düzenlenecek olan yarışmaya Türkiye ve KKTC’deki üniversitelerin tasarım bölümlerine bağlı mimarlık, güzel sanatlar, görsel sanatlar ve görsel iletişim tasarımı, sanat ve tasarım ile mühendislik fakültelerine bağlı mimarlık ve tasarım disiplinlerini kapsayan bölümlerin ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri ekip olarak ya da bireysel başvuru yapabiliyor. Bugüne kadar 90’ın üzerinde üniversiteden 1000’in üzerinde öğrencinin katıldığı yarışmaya 20 Ocak 2023 tarihine kadar başvuru kabul ediliyor.
Diğer Haberler
- Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Jüri Üyesi Seramik Sanatçısı Prof. Sevim Çizer: “Bu Tür Yarışmalar Eğitimin Olmazsa Olmazı”
- Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Yarışması Jüri Üyesi Burcu Karabey, Yarışma Hakında Konuştu
- 9. Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Yarışması 2.leri Köse ve Gürsoy:
- Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Jüri Üyesi Prof. Dr. Ayşegül İzer: “Kimsenin Yapmadığı Bir Şeyi Nasıl Tasarlayacaklarını Görmek İstiyoruz”
- Yurtbay Seramik, Beşiktaş Hentbol Takımı’nın İsim Sponsoru Oldu